زانوبندهای طبی (بریس و ارتزهای زانو):
زانوبندهای طبی (بریس و ارتزهای زانو) یکی از وسایلی است که می تواند تاثیر زیادی در پشتیبانی از زانو داشته باشد که با مقاوم نگه داشتن مفصلهای زانو به هنگام کشیدگی و تحرک سبب افزایش ثبات و پایداری زانو می شود. در نتیجه منجر به کاهش فشار روی قسمتهای آسیبدیده زانو و همچنین اصلاح راستای قرارگیری زانو می گردد.
آناتومی مفصل زانو:
مفصل زانو، مفصلی شبیه لولا است که به بزرگ ترین و پیچیده ترین عضو در بدن انسان یعنی پا اجازه می دهد تا فقط در یک جهت خم شود. اگر مفصل زانو را با دقت بیشتری بررسی کنیم؛
استخوان ها:
سه استخوانی که مفصل زانو را تشکیل می دهند به شرح زیر است: استخوان ران ، استخوان تیبیا و پاتلا.
تیبیا :
بزرگ ترین استخوان در قسمت تحتانی پا است. استخوان دیگر در قسمت تحتانی پا فیبولا است. فیبولا از بیرون مفصل زانو به استخوان تیبیا متصل است.
استخوان فمور(استخوان ران):
قسمت فوقانی مفصل را تشکیل می دهد (استخوان ران). فمور طولانی ترین و بزرگ ترین استخوان بدن ماست.
پاتلا :
استخوان پاتلا قسمت قدامی مفصل زانو را تشکیل می دهد. پاتلا از بالا به عضلات چهار سر ران با تاندون چهار سر ران، از پایین با تاندون پاتلا به استخوان تیبیا وصل شده است و از مفصل در مقابل ضربه و تروما محافظت می کند. حرکات خم شدن زانو را فراهم می کند.
غضروف مفصل:
مانند تمام مفاصل متحرک در بدن ، استخوان های مفصل زانو که روبروی یکدیگر قرار دارند با غضروف مفصل پوشیده شده اند. این بافت غضروف سخت، استخوان ها را در برابر سایش در حین حرکت استخوان های مفصل محافظت می کند.
منیسک:
همچنین بین استخوان مفصل تیبیا – فمور دو بافت منیسک داخلی و خارجی نیز وجود دارد. منیسک با عمل به عنوان یک بالش در حین حرکت مفصل ، فشار و تحمل بار ، از مفصل از داخل محافظت می کند.
رباط صلیبی:
دو رباط بسیار قوی در داخل مفصل زانو وجود دارد ، که به عنوان رباط صلیبی قدامی (ACL) و رباط صلیبی خلفی (PCL) شناخته می شوند. از وظایف آنها، رباط صلیبی قدامی از جابه جایی تیبیا به جلو و رباط صلیبی خلفی از جا به جایی تیبیا به عقب جلوگیری می کند.
رباط جانبی:
مفصل زانو توسط دو گروه رباط ، داخلی و خارجی پشتیبانی می شود. رباط های جانبی داخلی و خارجی به ایجاد ثبات در مفصل با محدود کردن حرکت مفصل زانو در داخل و خارج کمک می کند.
عضلات:
مفصل زانو توسط بسیاری از گروه های عضلانی از خارج نیز پشتیبانی می شود ، از جمله چهار سر ران ، همسترینگ ، پوپلیتئوس ، گاستروکنمیوس.
استخوان های ما حامل اصلی بار در بدن هستند. در یک فرد سالم ، محور بار بدن از وسط مفصل زانو در قالب یک خط مستقیم عبور می کند. این محور از بالای سر استخوان ران و مفصل لگن شروع می شود.
مفصل زانو در هنگام ایستادن ، راه رفتن ، دویدن یا پریدن ، وزن بدن را متعادل و پشتیبانی می کند. برای داشتن مفصل زانوی سالم ، انجام ورزش ، کنترل وزن ، تقویت رباط ها ، تاندون ها و عضلات پشتیبان مفصل بسیار مهم است.
کلسیفیکاسیون زانو (استئوآرتریت) چیست؟
برای داشتن مفصل زانوی سالم ، انجام ورزش ، کنترل وزن ، تقویت رباط ها ، تاندون ها و عضلات پشتیبان مفصل بسیار مهم است. علل ژنتیکی ، پیری ، آسیب دیدگی در مفصل ، شیوه زندگی بدون ورزش ، چاقی و بسیاری از عوامل منفی باعث وخیم تر شدن سلامت مفصل زانو ، سایش و پارگی مفاصل و محدود شدن حرکت می شود.
مفاصل زانو از متحرک ترین مفاصل پا است که بیشترین بار را حمل و در معرض فشار است. در افراد دارای اختلال درثبات مفصل ، فعالیت هایی ماننند نشستن و بلند شدن، بالا و پایین رفتن از پله ها ، کوهنوردی ، دویدن و پیاده روی دشوار و دردناک می شود.
بسیاری از عوامل منفی مانند آسیب به بافت منیسک ، آسیب رباط ، چاقی و کاهش مایع مفصل باعث فرسایش زودهنگام غضروف محافظ مفصل می شوند. همچنین باعث ایجاد اختلال در ساختار مفصل و محدودیت حرکات مفصل می شود.
بریس درمانی زانو:
هدف از بریس درمانی زانو ، رهایی بیمار از درد و محدودیت حرکت است. در صورت کلسیفیکاسیون شدید از یک طرف ، مکانیک مفصل توسط بریس زانو قابل تنظیم است. همچنین می توان قسمتی از بار متمرکز در قسمت داخلی یا خارجی زانو را در سراسر مفصل پخش کرد و قسمت دیگر را می توان از ران به پا منتقل کرد.
در کدام مشکلات زانو از بریس زانوی شخصی استفاده می شود؟
- در درمان مشکلات غضروف مفصل زانو با تراکم مفصل داخلی یا خارجی
- درمان زودهنگام سندرم های پای ایکس یا پرانتزی
- درمان مشکلات غضروف منیسک
- درمان نکروز آواسکولار جزئی زانو
- درمان شکستگی های تیبیا
چگونه می توان از بریس زانو استفاده کرد؟
بعد از درمان ، زانو قبل از درمان با اشعه ایکس معاینه می شود.
تقویت مایع مفصلی با پشتیبانی بریس:
در بیماران با کاهش مایع مفصلی ، می توان از تزریق هیالورونیک اسید برای محافظت از بافت غضروف استفاده کرد. از این طریق باعث افزایش روانکاری مفصل و کاهش درد و محدودیت های حرکتی شد.
پشتیبانی بریس زانو در Prp درمانی:
از روش Prp می توان برای شروع مهاجرت سلول های بنیادی مفاصل با ایجاد خونریزی مصنوعی در ناحیه آسیب دیده در پارگی های درجه 2 و دژنراسیون هایی که در بافت های مفصل زانو اتفاق می افتد (غضروف ، منیسک ، رباط صلیبی) استفاده کرد. از روش های درمانی PRP همچنین می توان به عنوان درمان حمایتی به منظور ترمیم بافت اضافی و بهبود سریع مفصل زانو پس از عمل جراحی آرتروسکوپی استفاده کرد. فرآیند ترمیم سلولی که در بافت های مفاصل با درمان Prp آغاز شده است توسط بریس زانو پشتیبانی می شود و سبب روند بهبود راحت تر می شود.
پشتیبانی بریس زانو در درمان با سلول های بنیادی:
برای ترمیم سلولی در ناحیه آسیب دیده بافت مفصل زانو (غضروف ، منیسک ، رباط صلیبی) تا 2 درجه پارگی و دژنراسیون و به منظور ایجاد بافت جدید با سلول های بنیادی انجام می شود. سلول های بنیادی مغز استخوان و درمان سلول های بنیادی مشتق از چربی ممکن است ترجیح داده شود. روش های درمانی سلول های بنیادی مانند درمان های PRP نیز می توانند به عنوان درمان حمایتی به منظور ترمیم بافت اضافی و بهبود سریع مفصل زانو پس از عمل جراحی آرتروسکوپی استفاده شوند. فرآیند ترمیم سلولی که در بافت های مفاصل با درمان سلول های بنیادی آغاز شده است توسط بریس زانو پشتیبانی می شود و سبب روند بهبود راحت تر می شود.
Source: www.ortobiyoloji.com