تنگی کانال نخاعی، علل، انواع و درمان
بررسی اجمالی
تنگی کانال نخاع به معنای کم شدن فضای خالی درون ستون فقرات شماست که می تواند بر روی اعصابی که از طریق ستون فقرات حرکت می کنند، فشار وارد کند. تنگی کانال نخاعی اغلب در پایین کمر و گردن رخ می دهد.
برخی از افراد مبتلا به تنگی کانال نخاعی ممکن است هیچگونه علائمی نداشته باشند. سایر افراد ممکن است درد، سوزن سوزن شدن، بی حسی و ضعف عضلانی را تجربه کنند. علائم می توانند با گذشت زمان بدتر شوند.
تنگی کانال نخاعی اغلب ناشی از استهلاک در ستون فقرات مربوط به آرتروز است. در موارد شدید تنگی نخاعی، ممکن است پزشکان عمل جراحی را برای ایجاد فضای اضافی برای نخاع یا اعصاب توصیه کنند.
انواع تنگی کانال نخاعی
انواع تنگی کانال نخاعی براساس جایی در ستون فقرات که مشکل در آنجا ایجاد شده تقسیم بندی می شود. ممکن است فردی بیش از یک نوع تنگی کانال نخاعی داشته باشد. دو نوع اصلی تنگی کانال نخاعی عبارتند از:
تنگی کانال نخاعی گردن. در این حالت، باریک شدن کانال نخاعی در قسمت ستون فقرات گردنی شما رخ می دهد.
تنگی کانال نخاعی پایین کمری. در این حالت، باریک شدن کانال نخاعی در قسمت ستون فقرات پایین کمر شما رخ می دهد. تنگی کانال نخاعی پایین کمری شایع ترین شکل تنگی کانال نخاعی است.
علائم
بسیاری از افراد شواهدی مبنی بر وجود تنگی کانال نخاعی را در آزمایش های MRI یا سی تی اسکن نشان می دهند، اما ممکن است علائمی نداشته باشند. زمانی که علائم شروع به بروز می کنند، اغلب اوقات به تدریج شروع شده و با گذشت زمان بدتر می شوند. علائم بسته به موقعیت تنگی نخاعی و اعصاب درگیر متفاوت هستند.
در گردن (ستون فقرات گردن)
- بی حسی یا سوزش سوزن شدن دست، بازو یا پا
- ضعف در دست، بازو یا پا
- مشکلات راه رفتن و تعادل
- گردن درد
- در موارد شدید، اختلال عملکرد روده یا مثانه (بی اختیاری ادراری)
در پایین کمر (ستون فقرات کمری)
- بی حسی یا سوزن سوزن شدن در پا
- ضعف در پا
- درد و یا گرفتگی در یک یا هر دوی پاها هنگام ایستادن برای مدت زمان طولانی و یا هنگامی که راه می روید، که معمولا زمانی که به جلو خم می شوید یا می نشینید، کاهش می یابد.
- درد کمر
علل
ستون فقرات از گردن تا پایین کمر شما ادامه دارد. استخوان های ستون فقرات شما کانال نخاعی را ایجاد می کنند که از نخاع (اعصاب) شما محافظت می کند.
بعضی از افراد با کانال نخاعی کوچک متولد شده اند. اما بیشتر تنگی های نخاعی ستون فقرات زمانی اتفاق می افتد که به علتی فضای باز و خالی ستون فقرات کم شود. علل احتمالی ایجاد تنگی کانال نخاعی عبارتند از:
رشد بیش از حد استخوان. آسیب استهلاک ناشی از آرتروز بر روی استخوان های ستون فقرات شما می تواند موجب تشکیل اسپور (خار) استخوانی شود. این اسپورها می توانند به داخل کانال نخاعی رشد کنند. بیماری پاژه استخوان (بیماری استخوانی که معمولا بر بزرگسالان تاثیر می گذارد) نیز می تواند سبب رشد بیش از حد استخوان در ستون فقرات شود.
فتق دیسک. بافت نرمی که به عنوان جاذب شوک بین مهره ها عمل می کند، با افزایش سن تمایل به خشک شدن دارد. ترک در قسمت خارجی دیسک ممکن است به برخی از مواد نرم درونی اجازه دهد که از دیسک خارج شوند و بر روی نخاع یا اعصاب فشار وارد کنند.
رباط های ضخیم شده. طناب های سختی که به نگه داری استخوان های ستون فقرات شما کمک می کنند، در طول زمان می توانند سفت و ضخیم شوند. این رباط های ضخیم می توانند به کانال نخاعی فشار وارد کنند.
تومورها. رشد غیرطبیعی تومورها می تواند در داخل کانال نخاعی، بین غشاهایی که نخاع را پوشش می دهند و یا در فضای بین نخاع و مهره ها ایجاد شود. این موارد غیرمعمول بوده و از روی تصویربرداری ستون فقرات با MRI یا CT قابل تشخیص هستند.
آسیب های ستون فقرات. تصادفات اتومبیل و سایر حوادث تروماتیک می تواند باعث انحراف یا شکستگی یک یا چند مهره ستون فقرات شود. استخوان جابجا شده در شکستگی ستون فقرات ممکن است به محتویات کانال نخاعی آسیب برساند. تورم بافت اطراف بلافاصله بعد از عمل جراحی کمر نیز ممکن است نخاع یا اعصاب را تحت فشار قرار دهد.
درمان تنگی کانال نخاع
درمان تنگی نخاعی به محل بروز تنگی کانال نخاعی و شدت نشانه ها و علائم شما بستگی دارد.
با متخصص طب فیزیکی خود درباره ی درمان هایی که برای وضعیت شما مناسب است صحبت کنید. اگر علائم شما خفیف باشد و یا علائمی نداشته باشید، متخصص طب فیزیکی می تواند وضعیت شما را با معاینه های منظم پیگیری کند. همچنین ممکن است پزشک برخی نکات خود مراقبتی را که می توانید در خانه انجام دهید به شما توصیه نماید. اگر اینکار به وضعیت شما کمکی نمی کند، ممکن است دارو یا فیزیوتراپی را توصیه کند. و اگر درمان های دیگر مفید واقع نشوند، جراحی ممکن است گزینه آخر باشد.
SOURCE: mayoclinic.org
مرکز ورزش درمانی آسود، بهترین مرکز طب فیزیکی در تهران
آدرس مطب: تهران، چهار راه جهان کودک، ابتدای خیابان آفریقا، خیابان کیش، پلاک 53
شماره مطب: 09353637983