درمان سیاتیک چگونه است؟
طولانی ترین و ضخیم ترین عصب بدن عصب سیاتیک است. در بدن 2 عصب سیاتیک وجود دارد ، عصب سیاتیک راست و چپ. عصب سیاتیک با اتصال 5 ریشه عصبی (L4 ، L5 ، S1 ، S2 و S3) در ستون فقرات کمری و ساکرال شکل می گیرد.
سپس از زیر عضله piriformis و از طریق ناحیه سوراخ شده در لگن تا پشت پا عبور می کند. سپس با حرکت به سمت پایین در زیر زانو به پایان می رسد.
در ناحیه مفصل زانو ، عصب سیاتیک به شاخه تقسیم می شود و به پا می رسد. این اعصاب عملکردهای حرکتی و حسی نواحی که در آن قرار دارند را انجام می دهند.
سیاتیک اصطلاحی است که برای توصیف درد ناشی از تحریک و یا فشار در ناحیه ای که عصب سیاتیک در آن وجود دارد، استفاده می شود. در نتیجه فشار یا کشش ریشه های عصب سیاتیک در ناحیه کمر به دلایل مختلف ، کمردردی که به لگن پخش می شود ، دردی که از کشاله ران به پشت پا و از اینجا تا پا پخش می شود ایجاد می شود.
موارد شدید سیاتیک ممکن است باعث از بین رفتن قدرت در پا شود . علاوه بر این ، رفلکس زانو و مچ ممکن است کم شود.
علائم سیاتیک چیست ؟
علائم سیاتیک اغلب در مناطقی که عصب سیاتیک بزرگ از آن عبور می کند احساس می شود. سیاتیک اغلب با یک یا چند مورد از ویژگی های زیر مشخص می شود.
درد: درد سیاتیک به طور معمول دردی است که از کمر یا باسن شروع می شود و در جلو یا پشت ران ، پا و ساق پا پخش می شود. درد با حرکت تشدید می شود و می تواند باعث از بین رفتن احساس و قدرت در مناطقی شود که عصب سیاتیک عبور می کند. علاوه بر این ، شدت درد می تواند حرکات بیمار را محدود کند.
بی حسی : درد سیاتیک ممکن است با بی حسی در پشت پا همراه باشد. بعضی اوقات ممکن است سوزن سوزن شدن و ضعف وجود داشته باشد. علاوه بر این ، درد، بی حسی و سوزن سوزن شدن ممکن است در قسمت تحتانی پاها و انگشتان پا ایجاد شود.
علائم یک طرفه: سیاتیک به طور معمول یک پا را مبتلا می کند. این وضعیت اغلب منجر به احساس سنگینی در پای آسیب دیده می شود. به ندرت ، هر دو پا با هم می توانند تحت تأثیر قرار بگیرند.
علائم مربوط به استقرار : علائم سیاتیک ممکن است با نشستن ، ایستادن ، خم شدن به جلو و عقب ، دراز کشیدن و یا سرفه بدتر شود. در حین راه رفتن ، بیمار نمی تواند به صورت صاف بایستد و به یک طرف خم می شود یا ممکن است مشکل لنگیدن رخ دهد.
عدم کنترل مثانه و روده ممکن است از جمله علائم سیاتیک باشد. چنین شرایطی نیاز به مداخله فوری دارد. اگر این بیماری به مدت طولانی درمان نشود ، نازک شدن و کوتاه شدن عضلات در پای دردناک نیز مشاهده می شود.
دلایل سیاتیک چیست؟
سیاتیک علائم بیماری زمینه ای است. دانستن علل احتمالی سیاتیمک می تواند به جای اینکه فقط علائم را تحت درمان قرار دهد ، روی مسئله اصلی متمرکز شود. مکانیسم آسیب عصب سیاتیک یا فشرده سازی مستقیم عصب ، التهاب ، پاسخ غیر طبیعی سیستم ایمنی بدن یا ترکیبی از همه این عوامل است.
علل متداول سیاتیک عبارتند از:
دیسک کمر: تحقیقات نشان می دهد که بیشتر موارد سیاتیک ناشی از دیسک کمر است. دیسک کمر معمولاً یک یا چند ریشه عصب نخاعی (L4-S3) که عصب سیاتیک را تشکیل می دهد فشرده می کند. دیسک کمر می تواند از دو طریق باعث ایجاد سیاتیک شود.
- فشرده سازی مستقیم: فشرده سازی مستقیم عصب سیاتیک می تواند هنگامی اتفاق بیفتد که مواد نرم درونی دیسک فتق شود و به عصب فشار وارد کند.
- علل شیمیایی: ساختار شیمیایی داخل دیسک تحریک کننده عصب سیاتیک است. این مواد شیمیایی می توانند باعث ایجاد التهاب و تحریک اطراف عصب سیاتیک شوند.
دژنراسیون: تخریب بافت های ستون فقرات در ناحیه کمر می تواند عصب سیاتیک را فشرده یا تحریک کند.
تنگی نخاع کمر: تنگی نخاع باریک شدن کانال ستون فقرات است و در افراد مسن شایع است و می تواند منجر به سیاتیک شود.
اسپوندیلولیستزیس: یک شکستگی کوچک می تواند باعث شود که یک مهره بدن بر روی مهره دیگر بدن به جلو حرکت کند. در چنین شرایطی اسپوندیلولیستزیس رخ می دهد. به عنوان مثال ، مهره های L5 ممکن است به سمت مهره های S1 به جلو حرکت کنند.
سیاتیک چگونه تشخیص داده می شود؟
یافتن علت درد در سیاتیک برای یک برنامه درمانی مؤثر و درمان درد سیاتیک لازم است. وقتی مشکوک به سیاتیک باشد باید تاریخچه پزشکی گرفته شود و معاینه جسمی انجام شود.
هدف از انجام معاینه جسمی و بررسی تاریخچه پزشکی ، تعیین الگوی درد در پای بیمار است. درد سیاتیک به طور معمول مناطقی به نام درماتوم ایجاد شده توسط عصب سیاتیک را دنبال می کند. این درد ممکن است شامل بافت های عمیق خارج از مناطق کلاسیک پوستی باشد.
در طول معاینه فیزیکی یک بیمار سیاتیکی چه مواردی باید بررسی شود؟
- درد موضعی در ناحیه کمر ، باسن ، ران و پاها
- پاسخ به حرکات پا (صاف کردن پا)
- پاسخ به برخی از محرک ها مانند فشار دادن انگشتان پا یا ناحیه ران
- همچنین برای بررسی درد عصب سیاتیک ممکن است تست های بالینی انجام شود مانند صاف بالا آوردن پاها.
این آزمایشات فقط هنگامی می توانند مثبت باشند که عصب سیاتیک در هر نقطه از منشاء آن ، مانند دیسک ، به صورت مکانیکی فشرده شود. سایر علل سیاتیک مانند تحریک شیمیایی عصب سیاتیک ممکن است با انجام این آزمایشات باعث ایجاد درد نشود.
چیزهایی که باید در درمان بدانید:
- شروع درد و علائم دیگر
- نوع ، ماهیت و مدت زمان درد
- تروما یا آسیب دیدگی در ناحیه کمر یا لگن
- بروز اسپاسم عضلات یا گرفتگی عضلات در ناحیه لگن
- کاهش قدرت در پا
در صورت مشکوک بودن به سیاتیک ، ممکن است برخی از آزمایشات تصویربرداری پزشکی درخواست شود. این آزمایشات برای تأیید علت سیاتیک استفاده می شود. تصویربرداری پزشکی یا تزریقات تشخیصی همچنین به برنامه ریزی جراحی یا سایر اقدامات تهاجمی کمک می کند.
تست های تصویربرداری پزشکی لازم:
آزمایشات تصویربرداری پزشکی که برای تشخیص علت سیاتیک استفاده می شود عبارتند از:
تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI): اسکن MRI امکان تجسم بافت های نرم و کپسول های مفصل فاست را در اطراف عصب سیاتیک فراهم می کند. تومورها ، التهاب مفاصل فاست و دیسک موثر بر ریشه های عصبی نیز می توانند در اسکن های MRI دیده شوند.
اشعه ایکس: پرتونگاری از ستون فقرات می تواند فشار بیش از حد بر روی عصب ناشی از رشد بیش از حد استخوان را نشان دهد.
سی تی اسکن: هنگامی که از سی تی اسکن برای تصویربرداری از ستون فقرات استفاده می شود ، رنگ کنتراست قبل از انجام اشعه X در کانال نخاعی تزریق می شود. سپس رنگ که در اسکن به رنگ سفید ظاهر می شود به دور نخاع و اعصاب ستون فقرات حرکت می کند.
الکترومیوگرافی (EMG): این آزمایش ضربان های الکتریکی حاصل از اعصاب و واکنش عضلات شما را اندازه گیری می کند. این آزمایش می تواند فشرده سازی عصبی ناشی از دیسک یا تنگ شدن کانال ستون فقرات (تنگی نخاع) را تأیید کند.
درمان سیاتیک چگونه است؟
برای جلوگیری از پیشرفت علائم توصیه می شود هر چه زودتر سیاتیک را درمان کنید. درمان سیاتیک می تواند شامل روش های غیر جراحی و جراحی باشد. به طور معمول ، ابتدا درمان غیر جراحی برنامه ریزی می شود.
روش های غیر جراحی برای درمان سیاتیک چیست؟
روش های درمانی اول برای سیاتیک شامل ترکیبی از درمان فیزیکی ، داروها ، تزریق درمانی و روش های درمانی جایگزین است. سیاتیک حاد معمولاً با 4 تا 6 هفته درمان غیر جراحی برطرف می شود. در سیاتیک مزمن ، برای دردی که بیشتر از 8 هفته طول بکشد ، ممکن است درمان طولانی تر شود و ممکن است به علت اصلی آن بستگی داشته باشد.
روش درمان فیزیکی برای درمان سیاتیک:
درمان فیزیکی شامل ترکیبی از تمرینات تقویتی ، کششی و هوازی است. بیمار باید تا حد امکان فعال باشد. مهم است که از عدم تحرک بدنی یا استراحت در بستر برای مدت طولانی خودداری کنید. برخی از تمرینات در درمان سیاتیک ممکن است مختص علت اصلی باشد. متخصصان می توانند در درمان موثر برای تسکین درد سیاتیک از طریق ورزش و درمان فیزیکی کمک کنند.
دارو برای درمان سیاتیک:
برای تسکین درد سیاتیک می توان از انواع داروها استفاده کرد. این داروها معمولاً برای تسکین درد و تشویق بیمار به مشارکت در درمان فیزیکی انجام می شود. انواع داروهایی که ممکن است برای درد سیاتیک تجویز شود عبارتند از:
- داروهای ضد التهاب
- شل کننده های عضلانی
هدف از این کار ، تنظیم تراز ستون فقرات با مداخله دستی است. این روش را می توان در شرایط اساسی استفاده کرد که باعث ایجاد درد عصب سیاتیک مانند دیسک یا تنگی نخاع می شود.
درمان سوزن خشک:
از درمان سوزن خشک می توان در درمان سیاتیک استفاده کرد.
ماساژ درمانی:
برخی از روش های ماساژ درمانی مانند ماساژ بافت های عمیق می توانند به تسکین درد کمک کنند. فواید ماساژ درمانی شامل موارد زیر است:
- بهبود گردش خون ، که باعث بهبود بهتر در بدن می شود.
- می تواند عضلات سفت را که سبب درد می شود ، شل کند.
- باعث آزاد شدن اندروفین ها می شود که هورمون هایی در بدن هستند که به عنوان تسکین دهنده طبیعی درد عمل می کنند.
Source: www.habibbostan.com