هنگامی که قوس داخل پا صاف باشد، در زمان ایستادن تمام کف پا با زمین در تماس خواهد بود. صافی کف پا یا فلت فیت که وضعیتی رایج و معمولا بدون درد است، در صورتی ایجاد می شود که قوس کف پا در زمان کودکی رشد نکند. در موارد دیگر پای صاف بعد از آسیب دیدگی و یا فشار ناشی از استهلاک به مرور زمان ایجاد می شود.
صافی کف پا گاهی اوقات می تواند در مشکلات مچ پا و زانو نقش داشته باشد، زیرا این وضعیت می تواند تراز پاهای شما را تغییر دهد. اگر درد نداشته باشید، معمولا هیچگونه درمانی برای صافی کف پا نیاز نیست.
علائم
اکثر افراد علائم و نشانه های مرتبط با صافی کف پا را ندارند. اما برخی از افراد مبتلا به صافی کف پا دچار درد پا بخصوص در قسمت پاشنه و قوس پا می شوند. درد ممکن است با فعالیت بدتر شود. همچنین ممکن است داخل مچ پا متورم شود.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کرد
اگر شما یا فرزندتان دچار صافی کف پا هستید با پزشک خود صحبت کنید.
علل
پای صاف در نوزادان و کودکان نوپا طبیعی است، زیرا قوس پا هنوز توسعه نیافته است. اکثر قوس های پا در دوران کودکی رشد می کنند، اما قوس پای بعضی از افراد هرگز توسعه نخواهند یافت. این تفاوتی طبیعی در نوع پا است و افرادی که دارای قوس پا نیستند، ممکن است مشکلاتی داشته باشند یا نداشته باشند.
بعضی از کودکان پای انعطاف پذیری دارند بطوریکه قوس پا در زمانی که نشسته اند یا روی پنجه پا ایستاده اند، مشخص است اما زمانی که کودک می ایستد قوس پا ناپدید می شود. اکثر کودکان دارای انعطاف پذیری، بدون مشکل بزرگ می شوند.
همچنین ممکن است با گذشت زمان قوس پا از بین برود. استهلاک ایجاد شده می تواند باعث ضعیف شدن تاندون هایی شود که به سمت مچ پا می روند و از قوس پا حمایت می کنند.
عوامل خطر
فاکتورهایی که می توانند خطر ابتلا به کف پای صاف را افزایش دهند، عبارتند از:
- چاقی
- آسیب دیدگی پا و یا مچ پا
- آرتریت روماتوئید
- افزایش سن
- دیابت
تشخیص
پزشک شما برای مشاهده حالت پاها، پا را از جلو و عقب مشاهده کرده و از شما می خواهد که روی پنجه ی پاها بایستید. همچنین ممکن است که پزشک به الگوی پوشش کفش شما توجه نماید.
آزمایش های تصویربرداری
اگر درد شما در پاهای شما زیاد باشد، پزشک ممکن است آزمایش هایی بخواهد، مانند:
اشعه ایکس. یک اشعه ایکس ساده از مقدار کمی تابش اشعه برای تولید تصاویری از استخوان ها و مفاصل پا استفاده می نماید. این تصویربرداری برای تشخیص آرتریت بسیار مفید است.
سی تی اسکن. این آزمون تصویر اشعه ایکس پا را از زوایای مختلف می گیرد و جزئیات بسیار دقیق تر از یک اشعه ایکس استاندارد را فراهم می کند.
سونوگرافی. اگر پزشک شما به پارگی تاندون مشکوک باشد، ممکن است این تست را درخواست کند که از امواج صوتی برای تولید تصاویر دقیق از بافت نرم داخل بدن استفاده می کند.
.MRI با استفاده از امواج رادیویی و یک آهنربای قوی، MRI ها جزئیات بسیار خوبی از بافت های سخت و نرم را فراهم می کنند.
درمان
در صورتی که دردی وجود نداشته باشد، هیچ نوع درمانی نیاز نیست.
روش های درمان
اگر صافی کف پا دردناک باشد، پزشک شما ممکن است روش های زیر را پیشنهاد کند:
پشتیبانی از قوس (دستگاه های ارتز). ارتزهای پیش آماده می تواند به حمایت کف پا کمک کرده و درد ناشی از صافی کف پا را تسکین دهد. یا دکتر شما ممکن است ارتز سفارشی را پیشنهاد دهد، که به طور خاص برای پای شما طراحی شده است. ارتزها صافی کف پا را درمان نمی کنند، اما اغلب علائم آن را کاهش می دهند.
تمرینات کششی. برخی از افراد مبتلا به صافی کف پا همچنین تاندون آشیل کوتاهی دارند. تمرینات کششی برای کشیدن این تاندون ممکن است به فرد کمک کند.
کفش های حمایتی. کفش های حمایت کننده ساختاری ممکن است راحت تر از صندل و کفش با حداقل پشتیبانی باشند.
فیزیوتراپی. پای صاف ممکن است در بعضی از دونده ها باعث آسیب های بیش از حد شود. یک متخصص فیزیوتراپیست یا متخصص طب فیزیکی می تواند یک تحلیل ویدئویی از نحوه عملکرد شما انجام دهد تا به شما در بهبود فرم و تکنیک دویدن کمک کند.
عمل جراحی.
جراحی تنها به منظور اصلاح صافی کف پا انجام نمی شود. با این حال ممکن است برای یک مشکل مرتبط با آن، مانند پارگی تاندون نیاز به جراحی باشد.
شیوه زندگی و درمان خانگی
اگر صافی کف پای شما موجب درد خفیفی شود، میتوانید موارد زیر را امتحان کنید:
استراحت. از فعالیت هایی که شرایط شما را تشدید می کنند، اجتناب نمایید. بجای فعالیت هایی مانند دویدن و پریدن در فعالیت های کم اثر مانند پیاده روی، دوچرخه سواری یا شنا شرکت کنید.
پشتیبانی قوس پا. حمایت کننده های قوس پای موجود در داروخانه ممکن است موجب راحتی بیشتر شما شوند.
داروها. داروهای ضد درد موجود در داروخانه ممکن است به شما کمک کنند.
کاهش وزن. کاهش وزن می تواند فشار روی پای شما را کاهش دهد.
Source: www.mayoclinic.org