علائم دیسک گردن بسته به مدت زمان و شدت بیماری متفاوت است . اگر سر میز کار می کنید، ساعت های طولانی را در مقابل کامپیوتر هستید، اگر ورزش مناسب دیسک گردن انجام نمی دهید و یا اگر عضلات شما ژنتیکی ضعیف هستند، در گروه خطر برای “دیسک گردن” هستید. اما باید مراقب باشیم که دردهای دیگر گردن از جمله “گرفتگی یا اسپاسم گردن” را با دیسک گردن اشتباه نگیریم. دیسک گردن، که می تواند ناشی از عدم فعالیت در برابر کامپیوتر به مدت زیاد باشد، بر کیفیت زندگی بسیاری از مردم تأثیر گذاشته و منجر به گردن درد می شود. با این حال، روش های جدید در جراحی مغز و اعصاب با کوتاه کردن فرآیندهای تشخیصی و درمانی به بهبود کیفیت زندگی کمک می کند.
دیسک گردن چیست
دیسک گردن چیست؟ ستون فقرات، علاوه بر مقاومت در برابر اثرات وزن بدن و نیروهای خارجی در جهت عمودی ، همچنین عملکرد حرکت را نیز انجام می دهد. بنابراین، دارای دو ویژگی متضاد مانند ثابت ماندن و حرکت کردن است. این دو ویژگی توسط ساختار جداگانه ستون فقرات و دیسک بین مهره ها فراهم می شود. دیسک ها نیروهایی را که در طول خم شدن به جانب یا چرخیدن اعمال می شود، جذب می کنند. وضعیت بدن انسان در دو پا نیروهایی که در دیسک منعکس شده است را نیز افزایش می دهد. در نتیجه، دیسک های بین مهره ها با افزایش سن از بین می روند. جذب بار و مقاومت کاهش می یابد و دیسک توسعه می یابد.
گرچه گردن وزن زیادی را حمل نمی کند، به علت ساختار حرکتی آن، خطر ابتلا به دیسک را افزایش می دهد. هر مهره در ناحیه گردن، با گسترش از اعصاب بدن به بازوها و پشت حس و حرکت این قسمت را فراهم می کند. بخش داخلی ژلاتین بافت دیسک بین ستون فقرات با پاره کردن بخش بیرونی یک بافت همبند قوی، در نتیجه فشار به نخاع و اعصاب دیسک گردن رخ می دهد.
علائم دیسک گردن حاد، خفیف و مزمن:
دیسک گردن، که بر روی نخاع و ریشه های عصب تاثیر می گذارد، شایع ترین بیماری در 30 تا 40 سالگی است. علائم دیسک گردن بسته به مدت زمان و شدت بیماری به انواع حاد، خفیف و مزمن تقسیم می شوند. شایع ترین علائم دیسک گردن به شرح زیر است:
- درد یک طرفه به سمت بازو
- دردی که به نوک انگشتان گسترش می یابد و بی حسی
- از دست دادن قدرت در دست همراه با درد
- افتادن اجسام از دست
- مشکل در راه رفتن و عدم تعادل
دیسک گردن را می توان به دو دوره حاد و مزمن تقسیم کرد. در دوره حاد: دیسک هسته پالپوس و یا خروج آزادانه آن به بیرون وجود دارد، در دوره مزمن: استئوفیت یا به طور کلی دژنراسیون گسترده ساختارهای سیستم ستون فقرات و اسپوندیلوز گردنی وجود دارد. در دیسک گردن حاد، درد یک طرفه در کتف و اندام فوقانی قفسه سینه احساس می شود. درد ممکن است با سرفه، فشار و عطسه افزایش یابد.
اگر درد و بی حسی شایع تر شود و با مدت زمان مشخصی با استراحت بهبود نیابد حتما به متخصص مراجعه کنید.
علل بروز دیسک گردن:
گرچه شکل گیری دیسک گردن به دلایل بسیاری بستگی دارد، از آنجا که ساختار گردن ظریف تر از کمر است، تغییر شکل و دیسک گردن ممکن است در دوران جوانی شروع شود. نگاه کردن مداوم به یک نقطه، نگه داشتن گردن در همان نقطه به مدت زمان طولانی، نشستن در مقابل تلوزیون یا کامپیوتر به مدت زمان طولانی و ورزش نکردن از علل دیسک گردن است.
دیسک گردن ممکن است در برخی افراد بسته به ویژگی های ساختاری رخ دهد. به طور کلی، دیسک گردن در افراد ظریف و گردن دراز بیشتر از افراد گردن کوتاه است. عضلات این نوع ضعیف تر و راحت تر از عوامل محیطی و شیوه زندگی تحت تاثیر قرار می گیرند.
سیگار کشیدن خطر دیسک گردن را افزایش می دهد. به ویژه در جوانانی که سیگار می کشند، ساختار گردن در یک زمان بسیار کوتاه دچار اختلال می شود. سیگار کشیدن معمولا در طول یک دوره طولانی مدت مثلا 20 سال باعث ایجاد سرطان ریه می شود، در حالی که موارد دیسک گردن در 5 سال اول افراد سیگاری دیده می شود. عوامل ژنتیکی نیز بر دیسک گردن تأثیر می گذارد. اگر فرد سابقه خانوادگی دیسک گردن داشته باشد، خطر دیسک افزایش می یابد.
موقعیت های نامناسب کار کردن و خوابیدن باعث ایجاد دیسک گردن می شوند. خوابیدن در حالت نشسته فاکتور مهم دیسک گردن است. از بالشت های ارتوپدیک که از گردن حمایت می کنند و حفره گردن را پر می کنند باید حداقل 6 تا 8 ساعت در طول خواب استفاده کرد.
عوامل خطر برای دیسک گردن:
- تصادفات،تروما، شغل هایی مانند راننده و بانکداری
- حرکات نادرست گردن و موقعیت های اشتباه
- ضعف در عضلات گردن
- استرس روانی و خستگی
- استفاده طولانی مدت از کامپیوتر
- ماساژ غیر حرفه ای
- فعالیت هایی مانند کارهای خانه، گلدوزی ، تمیز کردن عوامل افزایش دهنده گردن درد هستند. بنابراین، میزان بروز گردن درد در زنان بیشتر است.
تشخیص دیسک گردن:
در تشخیص دیسک گردن، سابقه بیمار و معاینه فیزیکی بسیار مهم است و تنها با این می توان روش می توان آن را تشخیص داد. با این وجود، تایید وجود دیسک گردن با تکنیک های تصویربرداری و تعیین سطح آن لازم است. برای تشخیص قطعی دیسک گردن، معاینه عصبی دقیق، معاینه مناسب رادیولوژیک و در صورت لزوم (EMG) کافی است.
اگر نشانه ای از آسیب عصبی وجود نداشته باشد، به بیمار استراحت ، مسکن و فیزیوتراپی توصیه می شود. با این وجود، در صورت وجود علائم آسیب عصبی و ناموفقیت سایر روش های درمان عمل جراحی انجام می شود.
درمان دیسک گردن:
درمان دیسک گردن، بسته به شدت و ضعف عارضه و میزان حاد بودن علائم دیسک گردن متفاوت بوده و بهترین پزشک متخصص دیسک گردن راه های درمانی متنوعی را به شما پیشنهاد می دهد. که اولویت روش های درمان از روش های غیر تهاجمی شروع شده و عمل جراحی آخرین انتخاب می باشد. می توان از جمله روش های درمان دیسک گردن به موارد زیر اشاره کرد:
- فیزیوتراپی
دیسک گردن اگر خفیف باشد با استراحت، ورزش مناسب دیسک گردن ، زندگی بدون استرس، داروهای مسکن و فیزیوتراپی درمان می شود. با این حال، اگر درد گردن و بازو، علی رغم دارو و فیزیوتراپی، حل نشده باشد، اگر بیماران در بازوها بی حسی وضعف قدرت داشته باشند، ممکن است بیمار با جراحی درمان شود. امروزه جراحی دیسک گردن با موفقیت بیشتر انجام می شود. درمان میکروجراحی در دیسک گردن، که باعث اختلالات خواب و کاهش کیفیت زندگی می شود، امکان پذیر است. با استفاده از روش میکروجراحی، شکایت موجود بیمار از بین می رود و کیفیت زندگی که به علت درد کاهش یافته بود افزایش می یابد.
Source: www.memorial.com.tr
۱ دیدگاه