فتق دیسک گردن چیست؟ فتق دیسک زمانی رخ می دهد که یک مرکز ژل مانند در دیسک شما مانند یک شیرینی ژله ای فشرده شده و از دیواره بیرونی دیسک شما بیرون زده و پراکنده شود. فتق دیسک ممکن است در مکان های مختلف از جمله فتق دیسک گردن رخ دهد. فتق دیسک گردن معمولا با درد همراه است.
بنابراین جهت درمان فتق دیسک گردن لازم است که اطلاعات بیشتری راجع به فتق دیسک گردن و علائم آن به دست بیاورید. در ابتدا یک سری اطلاعات کلی راجع به آناتومی دیسک ها به شما ارائه می دهیم. این گونه متوجه می شوید که فتق دیسک گردن در چه ناحیه ای از گردن شما رخ می دهد.
آناتومی دیسک گردن
ستون فقرات شما از 24 استخوان متحرک به نام مهره ساخته شده است. ستون فقرات در ناحیه گردن، وزن سر شما را پشتیبانی می کند. و به شما این امکان را می دهد که سر خود را به جلو، عقب و اطراف حرکت دهید. 7 مهره به شماره C1 تا C7 در گردن شما وجود دارد. مهره ها توسط دیسک ها جدا می شوند.
در واقع دیسک ها به صورت یک کمک فنر عمل کرده و مانع از مالش مهره ها به یکدیگر می شوند. هر دیسک دارای یک مرکز پر از ژل به نام هسته است. در هر سطح دیسک گردن، یک جفت اعصاب نخاعی از نخاع خارج شده و به بدن شما منتقل می شوند. اما زمانی که فتق دیسک گردن اتفاق می افتد یک اختلال در سطح دیسک ها بروز پیدا می کند، که در ادامه به این موضوع بیشتر می پردازیم.
فتق دیسک گردن چیست؟
زمانی که فتق دیسک گردن رخ بدهد مرکز ژل مانند در دیسک گردن شما از طریق پارگی از دیواره های دیسک شما بیرون می زند. این ماده ژل مانند اعصاب نخاعی شما را تحریک کرده و در واقع همانند تحریک شیمیایی عمل می کند.
این تحریک اعصاب نخاع گردن باعث ایجاد احساس درد ناشی از التهاب عصب نخاعی و تورم فتق دیسک می شود. با گذشت زمان فتق دیسک گردن تمایل به کوچک شدن داشته و از بین می رود. فتق دیسک گردن معمولا 6 هفته پس از کاهش درد گردن و بازو، ناپدید می شود. اما در صورت ادامه پیدا کردن علائم فتق دیسک گردن ممکن است نیاز به عمل جراحی باشد.
فتق دیسک گردن ممکن است با نام های دیگری همچون شکاف دیسک گردن یا برآمدگی دیسک گردن نیز شناخته شود. فتق دیسک گردن در واقع زمانی رخ می دهد که حلقه یا سطح دیسک کاملا دست نخورده باقی مانده اما یک ماده اضافی از آن خارج شده و به اعصاب نخاعی فشار وارد کند.
به این صورت که دیسک پاره شده و مرکز ژله ای دیسک بیرون می زند. گاهی اوقات فتق دیسک گردن به حدی شدید است که یک قطعه آزاد تولید می شود. به این معنی که یک قطعه ژله مانند یا همان هسته دیسک به صورت کامل از داخل دیسک خارج شده و به طور آزاد در مجرای نخاعی قرار می گیرد.
علائم فتق دیسک گردن
معمولا علائم فتق دیسک گردن با علائمی مانند احساس بی حسی یا سوزن سوزن شدن در نواحی گردن شروع می شود. پس از آن شما ممکن است به دلیل تحریک اعصاب نخاعی و فشار حاصل از فتق دیسک گردن درد را به صورت جزئی یا کلی در گردن خود احساس کنید. در صورت پیشرفت درد، درد به بازوها نیز منتقل شده و بیمار در بازوها و دستان خود درد را تجربه خواهد کرد.
همچنین ممکن است در صورت فتق دیسک گردن، هنگام چرخاندن سر یا خم کردن گردن، احساس درد را در اطراف یا در نزدیکی تیغه شانه خود احساس کنید. در بعضی اوقات ممکن است دچار اسپاسم عضلانی شوید. به این صورت که عضلات گردن شما به طور غیر قابل کنترل سفت شوند. همچنین ممکن است ضعف عضلانی در عضلات دو سر و عضلات دست خود داشته باشید.
ممکن است شما علائم درد فتق دیسک گردن را هنگام بیدار شدن از خواب و بدون هیچ حادثه آسیب زایی احساس کنید. برخی از بیماران با نگه داشتن بازوها در وضعیت بالا و پشت سر خود احساس تسکین درد می کنند. زیرا این موقعیت باعث کاهش فشار وارده بر عصب می شود.
درمان فتق دیسک گردن چیست
معمولا ساده ترین روش جهت درمان فتق دیسک گردن، استراحت کردن و انجام تمرینات ورزشی مناسب برای درمان دیسک گردن است. اکثر علائم فتق دیسک گردن با استراحت کردن بهبود می یابد. اما در صورتی که فتق دیسک گردن آنقدری پیشرفت کرده باشد که با استراحت آثار درد کاهش نیابد، می توانید از داروهای ضد درد استفاده کنید. همچنین اوزون تراپی و فیزیوتراپی نیز از روش های اولیه و رایج درمان فتق دیسک گردن است.
اما در برخی موارد نادر ممکن است در اثر عواملی مثل بی توجهی به فتق دیسک گردن، علائم درد پیشرفت کند. در این صورت ممکن است هیچ یک از راه کارهایی که جهت کاهش درد گفتیم موثر واقع نشود. تنها راه درمان فتق دیسک گردن پیشرفته، عمل جراحی است.
دلیل فتق دیسک گردن چیست و در چه افرادی رخ می دهد؟
فتق دیسک گردن ممکن است به دلیل آسیب دیدگی و بلند کردن نادرست اشیای سنگین اتفاق بیافتد. در برخی موارد هم ممکن است بدون دلیل و به صورت خود به خود رخ دهد. افزایش سن نقش مهمی را در بروز فتق دیسک گردن ایفا می کند. با افزایش سن، دیسک های شما خشک و سخت می شوند. و در نتیجه هسته ژل مانند دیسک ممکن است از طریق پارگی دیسک خارج شده و به اعصاب فشار وارد کند.
علاوه بر این موارد، عوامل دیگری مانند ژنتیک، سیگار کشیدن و برخی فعالیت های شغلی و تفریحی که باعث انحطاط زودرس دیسک شده، منجر به فتق دیسک گردن می شوند. فتق دیسک گردن معمولا در افراد 30 و 40 ساله و بیشتر رخ می دهد. اما احتمال فتق دیسک در افراد میانسال و سالخورده ای که درگیر فعالیت بدنی شدید باشند، بسیار بیشتر از سایر افراد است. با اینحال بهتر است بدانید که تنها 8 درصد از فتق دیسک ها در ناحیه گردن رخ می دهد.
چگونه فتق دیسک گردن را تشخیص دهیم؟
وقتی برای اولین بار علائم درد فتق دیسک را که در بالا گفتیم تجربه کردید، با پزشک خود مشورت کنید. پزشک جهت درک علائم، هرگونه صدمات یا شرایط قبلی شما را بررسی خواهد کرد. پزشک بررسی خواهد کرد که آیا مشکل درد ناشی از فتق دیسک گردن است. یا اینکه برخی عادات اشتباه سبک زندگی روزمره باعث ایجاد احساس درد در شما شده است.
در مرحله بعدی، پزشک یک معاینه فیزیکی برای تعیین منبع درد و تعدادی آزمایش جهت تشخیص ضعف و بی حسی عضلانی انجام می دهد. پزشک شما ممکن است یک یا چند مورد از تصویربرداری های زیر را جهت تشخیص فتق دیسک گردن انجام دهد:
1- MRI یا تصویربرداری مغناطیسی که با استفاده از امواج رادیویی نمای دقیقی از ستون فقرات شما ایجاد می کند.
2- میلوگرام که یک پرتونگاری تخصصی است که در آن رنگ از طریق شیر نخاعی به کانال نخاع تزریق می شود. سپس یک فلوروسکوپ اشعه ایکس تصاویر تشکیل شده توسط رنگ را ثبت می کند.
موارد دیگری از جمله اسکن توموگرافی یا CT و الکترومیوگرافی یا EMG نیز وجود دارندکه بنابه تشخیص پزشک ممکن است انجام شوند. اما به طور کلی مجددا توصیه می کنیم که تشخیص و درمان فتق دیسک گردن را به پزشک متخصص بسپارید. در این صورت از عوارض بعدی و احتمال نیاز به عمل جراحی پیشگیری میکنید.
Source: www.mayfieldclinic.com