آرتروز دست یکی از مشکلات جسمانی است که ممکن است افراد بسیاری زیادی در طول زندگی خود با ان مواجه شوند. هر چند بروز علائم آرتروز دست با افزایش سن بیشتر است اما می تواند در افراد با سن پایین تر هم ایجاد شود.
عوامل بسیار زیادی می تواند سبب بروز انواع آرتروز در نواحی مختلف بدن در افراد شود. و میتوانند مفصل های اصلی بدن را درگیر کنند. مفصل هایی مانند مچ دست، انگشتان، زانو، باسن و مچ پا که در این میان آرتروز دست یکی از شایع ترین آن ها است.
اما به واقع آرتروز چیست؟
طبق مطالعات انجام شده ، آرتروز یا آرتریت در واقع یک بیماری واحد نیست. اصطلاح آرتروز دست برای التهاب مفصل ها یا بیماری های مرتبط به مفصل در ناحیه دست و مچ دست به کار می رود. اما به طور کلی در حدود ۱۰۰ نوع ورم مفاصل با علائم گوناگون وجود دارد.
آرتروز دست
آرتروز دست مربوط به مفصل های مچ و انگشتان است. در این حالت شما متوجه علائمی همچون درد، تورم، سفتی و سختی در حرکت انگشتان یا مچ دست خود می شوید. گاهی این علائم می تواند دائمی باشد و مرتباً شما را اذیت کنند.
با گذشت زمان ممکن است دردهای مزمنی را تجربه کنید که انجام فعالیت های ساده نیز برای شما سخت و دشوار باشد. بسیاری از افرادی که به بیماری آرتروز دست مبتلا هستند از درد همیشگی که که غالباً همراه آن ها است شکایت دارند.
آناتومی دست
آناتومی دست منحصر به فرد و پیچیده است. آرتریت که روی مفاصل دست اثر می گذارد با توجه به پیچیدگی ساختار دست و تعداد مفاصل موجود در آن، می تواند دردناک و ناتوان کننده باشد. دست و مچ دست شما از چندین استخوان مختلف تشکیل شده است. دو یا چند استخوان در کنار یکدیگر مفصل را تشکیل می دهند. همه انگشتان به جز انگشت شست شما دارای سه مفاصل است که دو تا دارد.
سر استخوان ها در نزدیکی مفصل با غضروف پوشانده شده است. غضروف باعث می شود استخوانهای شما هنگام حرکت به راحتی در کنار یکدیگر قرار بگیرند و دچار ساییدگی نشوند. یک کپسول فیبری با غشایی نازک به نام سینوویوم نیز هر مفصل را احاطه کرده است. این ساختار مایعی را ترشح می کند، که سبب می شود تا مفاصل به راحتی حرکت کنند.
بافت های همبندی به نام رباط هم، از استخوان ها کرده و آن ها را به هم متصل می کنند. تا به این ترتیب استخوان ها در جای خود بمانند. تاندون ها نیز شکل دیگری از بافت همبند هستند. آن ها عضلات را به استخوان ها وصل می کنند. همچنین به عضلات اجازه می دهد استخوان های شما را جابجا کنند.
در افراد که دچار آرتروز دست می شوند معمولاً این بخش های حیاتی هستند که تحت تاثیر قرار گرفته و با مشکل مواجه شده اند. در ادامه با انواع آرتروزی که می تواند روی دست شما تاثیر بگذارد آشنا می شویم.
استئوآرتریت دست
می توان گفت که شایع ترین شکل آرتریت است. بیماری که به شکل مزمن و طولانی مدت شما را درگیر می کند. اگر دچار استئوآرتریت هستید، غضروف های انتهایی استخوانهای شما در مفاصل، تجزیه شده و از بین رفته است.
هنگامی که غضروف سر استخوان ها شروع به تخریب و تجزیه می کند، استخوانهای شما در ناحیه مفصل بر روی یکدیگر ساییده می شوند. از علائم این نوع آرتروز دست، سفتی، درد و از دست دادن حرکت در مفصل است که ممکن است متوجه شوید.
روماتیسم مفصلی دست
به طور معمول کار سیستم ایمنی محافظت از بدن در برابر عواملی مانند عفونت است. آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی مزمن است که روی مفصل ها تاثیر می گذارد. این عارضه در اثر حمله بدن به سیستم ایمنی خود بدن ایجاد می شود.
سیستم ایمنی بدن به سینوویوم که غشای کپسول مفصلی است حمله می کند. علاوه بر آسیب مفاصل باعث بروز علائمی مانند درد، ورم، التهاب و از دست دادن عملکرد نیز می شود. آرتریت روماتوئید بیشتر روی مفاصل مچ و انگشت تاثیر می گذارد.
در صورت ادامه دار بودن التهاب در ناحیه مفصل ها ممکن است علاوه بر اینکه استفاده از دست برای شما مشکل شود، می تواند باعث بروز ناهنجاری های دیگری نیز شود.
آرتریت دست در نوجوانان
بسیاری تصور می کنند آرتریت فقط در افراد مسن مشاهده میشود. درست است که بروز این مشکل در سنین بالا بیشتر است اما گاهی این بیماری در افرادی با سن کم و حتی نوجوانان هم مشاهده می شود. آرتروز نوجوان نوعی آرتروز است که در افراد زیر ۱۶ سال بروز پیدا میکند.
انواع مختلفی از آرتریت نوجوانان وجود دارد که باعث بروز درد و تورم در مفصل های دست و مچ دست می شود. همچنین مواردی که سبب بروز آسیب به استخوان، رباط یا تاندون ها در دست و مچ شود نیز می تواند باعث آرتروز شود.
اگرچه این آسیب دیدگی ها به تدریج بهبود می یابند، اما ممکن است در آینده این نواحی از بدن ضعیف شده و بیشتر در خطر ابتلا به آرتروز دست قرار گیرند.
علائم آرتروز دست و تشخیص آن
تشخیص آرتروز دست دشوار است. اگر تجربه هر یک از علائم شبیه به آرتروز هم داشتید حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
پزشک در ابتدا برای بررسی علائم آرتروز دست ، نگاهی به دست و مفاصل شما خواهد کرد. و میزان حساسیت شما نسبت به لمس را می سنجد. پزشک همچنین به دنبال درد و تورم و یا آسیب های دیگر خواهد بود. در صورت احتمال وجود آرتروز دست ممکن است شما را به بهترین متخصص روماتیسم یا بهترین پزشک متخصص آرتروز معرفی کند.
متخصص روماتیسم نیز از شما سوالاتی در مورد تاریخچه پزشکی و خانواده، فعالیتهای روزانه و شغل شما خواهد کرد. سپس معاینه فیزیکی انجام می دهند. همچنین ممکن است آزمایش خون، عکس برداری با اشعه X و سایر آزمایش های تصویربرداری را توصیه کنند، که اغلب به تعیین سطح التهاب کمک می کنند.
نکاتی برای پیشگیری و بهبود علائم آرتروز دست
هیچ درمان قطعی برای آرتروز وجود ندارد. در حقیقت، بیشتر درمان های آرتروز دست با هدف شناسایی زود هنگام و پیشگیری از بروز آن انجام می شود. ژنتیک نیز می تواند احتمال ابتلا به ورم مفاصل را افزایش دهد. علاوه بر سابقه خانوادگی باید گفت که زنان بیش از مردان در خطر ابتلا به آرتروز دست قرار دارند.
بعضی از نکات هستند که می توانید با انجام آن ها ریسک ابتلا به آرتروز دست را در خود کاهش دهید. وزن خود را در محدوده سالم نگه دارید تا خطر ابتلا به استئوآرتریت دست در شما کمتر شود. سیگار نکشید، چرا که سیگار احتمال بروز روماتوئید آرتریت را در شما افزایش می دهد.
در هنگام بازی یا ورزش یا شرکت در فعالیت های تفریحی مراقب باشید تا دچار آسیب دیدگی نشوید. اگر کار شما به گونه است که می بایست اجسام سنگین را بلند یا جابجا کنید تا حد امکان سعی کنید که این کار را طبق اصول انجام دهید تا از بروز آسیب جلوگیری کنید.
اگر شغل شما به گونه ای است که می بایست مدت زمان زیادی را پشت رایانه بنشینید و تایپ کنید، سعی کنید در مناسب ترین وضعیت در پشت سیستم بنشینید و به هنگام تایپ از یک مچ بند مناسب استفاده کنید.
همچنین انجام برخی از تمرینات منظم نیز می تواند انعطاف پذیری تاندون و رباط ها در مفاصل افزایش دهد و عملکرد مایعات درون مفصلی را بهبود بخشد. کلیه این حرکات می تواند از بروز آرتروز دست جلوگیری کند.
Source: www.healthline.com
۱ دیدگاه