به دنیا آوردن فرزند یکی از لذت های بینظیر برای هر مادری است. اما همه مادران می دانند که این لذت در بیشتر مواقع با درد همراه است. بیشتر مادران با کمردرد پس از زایمان مواجه می شوند. به همین دلیل نمی توانند از بازی با کودک خود و حتی بغل کردن او لذت کافی ببرند. اگر شما هم دچار کمردرد بعد از زایمان شده اید، اکنون زمان آن رسیده که برای همیشه با این درد خداحافظی کنید.
علائم کمردرد پس از زایمان چیست؟
در همین ابتدا باید بگوییم که هر کمردردی نشان دهنده کمردرد بعد از زایمان نیست. بنابراین باید به علائم دردهای خود توجه کنید. برخی مادران هر علائمی از درد را به زایمان نسبت داده و جهت درمان آن اقدام نمی کنند.
حتی گاهی اوقات برخی افراد با وجود ادامه داشتن کمردرد باز هم تصور می کنند که این کمردرد پس از زایمان بوده و به خودی خود درمان می شود. اما بهتر است بدانید که کمردرد بعد از زایمان تنها در 2 تا 6 ماه اول پس از زایمان شایع است. بنابراین چنانچه درد شما بعد از 6 ماه نیز همچنان ادامه داشت، باید به پزشک مراجعه کنید.
علاوه بر این لازم است بدانید که کمردرد پس از زایمان با هیچ گونه علائم دیگری همراه نیست. بنابراین اگر همراه با کمردرد، علائم دیگری از جمله تب، دردهای ضربانی و بی حسی ناحیه کمر دارید، حتما در مورد این علائم با پزشک خود مشورت کنید. اگر با توجه به علائمی که گفته شد، مطمئن شدید که کمردرد شما مربوط به زایمان است، ما در ادامه راهکارهایی برای درمان این نوع کمردرد ارائه می دهیم.
روش های کاهش و درمان کمردرد پس از زایمان
کمردرد بعد از زایمان، فعالیت های روزانه مادران را با مشکل مواجه می کند. این دردها اجازه نمی دهد تا مادر از داشتن فرزند جدید خود لذت کافی را ببرد. بنابراین ما اینجا هستیم تا با ارائه بهترین راهکارها، به شما کمک کنیم تا این نوع کمردرد را درمان کنید. برخی از مهم ترین روش های تسکین کمردرد پس از زایمان شامل موارد زیر است:
1- صبح خود را با انجام حرکات کششی لگن آغاز کنید.
انجام حرکات کششی لگن در اول صبح، یکی از بهترین راهکارهای کاهش کمردرد پس از زایمان است. این تمرین باعث تقویت عضلات کمر و باسن شما خواهد شد. برای انجام این حرکت، ابتدا روی پشت دراز کشیده و زانوهای خود را به نحوی خم کنید که کف پایتان روی زمین باشد. سپس با فشار کف پا، باسن خود را از روی زمین بلند کرده و دوباره روی زمین بگذارید.
هر روز صبح و حدود 10 بار این تمرین ورزشی را تکرار کنید تا کمردردتان به خوبی تسکین پیدا کند. حرکات کششی دیگری نیز وجود دارد که به کاهش کمردرد پس از زایمان کمک می کند. اگر علاقه مند هستید که سایر حرکات کششی را نیز انجام دهید، به شما توصیه می کنیم که حرکات ورزشی یوگا را انجام داده و یا در یک باشگاه ورزشی ثبت نام کنید.
2- وضعیت نشستن خود به هنگام شیر دادن به نوزادتان را بررسی کنید.
یکی از موارد مهمی که شاید مادران کمتر به آن توجه کنند، وضعیت نشستن به هنگام شیر دادن به نوزاد است. از این به بعد به موقعیت نشستنتان توجه کرده و مراقب باشید که به هنگام شیر دادن، بدنتان را به سمت نوزاد یا به جلو خم نکنید.
خم کردن کمر به سمت جلو به هنگام شیر دادن، باعث سفت شدن کمر و در نتیجه احساس کمردرد پس از زایمان در طول روز می شود. اگر به هنگام شیر دادن احساس کمردرد داشته و نمی توانید بنشینید، می توانید به یک سمت دراز بکشید. فقط حتما توجه کنید که روی تخت یا روی سطح نرم دراز کشیده و از خوابیدن روی صندلی یا نیمکت پرهیز کنید.
3- به اندازه کافی آب بنوشید.
بسیاری از مادران به دلیل مشغله های بعد از زایمان، حواسشان به نوشیدن کافی آب در طول روز نیست. اما بهتر است بدانید که نوشیدن آب کافی در طول روز ضروری است. هیدراته شدن بدن با نوشیدن آب کافی، به ترمیم ماهیچه های کمر و افزایش جریان خون کمک می کند.
معمولا نوشیدن 8 لیوان آب در روز برای مادران مناسب است. بنابراین به مادران توصیه می کنیم برای کاهش کمردرد پس از زایمان، همیشه یک بطری آب با خود همراه داشته باشند. معمولا بهتر است بعد از هر بار شیر دادن به نوزاد، نصف لیوان آب بنوشید.
4- مراقب باشید که چه مقدار وسیله در طول روز حمل میکنید.
معمولا مادران در طول روز وسایل زیادی از جمله وسایل مرتبط به کودک را حمل می کنند. علاوه بر این، بغل کردن نوزاد نیز فشار زیادی به کمر وارد می کند. بنابراین مادران باید توجه کنند که مقدار وسایلی که در طول روز حمل می کنند، خیلی زیاد نباشد.
علاوه بر این، نحوه بلند کردن و حمل وسایل نیز مهم است. معمولا بهتر است وزن وسایلی که بلند میکنید در هر دو طرف بدنتان به طور مساوی تقسیم شود. استفاده از کالسکه برای حمل نوزاد به هنگام بیرون رفتن از منزل، فشار زیادی را از روی کمر مادر برمی دارد.
همیشه دقت کنید که وقتی می خواهید یک وسیله سنگین را از روی زمین بردارید، به جای خم کردن کمر، زانوهای خود را خم کنید. توجه به این موارد به هنگام حمل وسایل سنگین، کمک بزرگی به کاهش کمردرد پس از زایمان می کند.
5- از روغن های گیاهی به هنگام استحمام استفاده کنید.
معمولا وقتی کودک خوابیده است، زمان مناسب برای حمام کردن با اسانس های گیاهی است. بسیاری از اسانس های گیاهی دارای خاصیت کاهش دهنده دردها هستند. روغن هایی از جمله اسانس مرزنجوش، زنجبیل، اسطوخودوس، اکالیپتوس، نعناع و ریحان دارای این خاصیت هستند.
فقط کافیست چند قطره از این اسانس ها یا روغن ها را در وان حمام ریخته و کمردرد پس از زایمان خود را درمان کنید. دقت کنید که همه اسانس ها یا روغن های گیاهی برای همه افراد بی خطر نیستند. بنابراین ممکن است شما به هریک از این اسانس ها حساسیت داشته باشید. بنابراین توصیه می کنیم، قبل از استفاده از این روغن ها، از پزشک خود مشورت بگیرید.
6- بدن خود را با امگا 3 تقویت کنید.
امگا 3 یک تقویت کننده مناسب برای کمر است. این ترکیب ضد التهابی در مواد غذایی از جمله ماهی و آجیل به وفور یافت می شود. همانطور که گفتیم این ترکیب به دلیل خاصیت ضد التهابی، کمردرد پس از زایمان را به خوبی تسکین می دهد. سعی کنید از مکمل امگا3 به صورت روزانه استفاده کنید. مکمل های امگا3، میزان مورد نیاز این ترکیب در بدن را تامین می کنند. قبل از مصرف مکمل ها نیز با بهترین متخصص کمر درد مشورت کنید.
7- از وعده های غذایی سرشار از آنتی اکسیدان استفاده کنید.
مواد غذایی که در طول روز استفاده میکنید در کاهش کمردرد پس از زایمان بسیار موثر است. درست است که کودک، بسیاری از زمان شما را در طول روز به خود اختصاص می دهد، اما بهتر است کمی هم برای خوتان وقت گذاشته و رژیم غذایی مناسبی را برنامه ریزی کنید. بهتر است در برنامه غذایی خود، مواد غذایی ضد التهاب مانند سبزیجات، ماهی، غلات، روغن زیتون و مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان را بگنجانید.
اگر با وجود انجام تمام این روش ها، باز هم احساس کمردرد داشتید، می توانید با مراجعه به ماساژ درمانی، کمردرد پس از زایمان را تسکین دهید.
Source: www.mother.ly