آرتروز به معنای التهاب مفاصل است و نوعی بیماری روماتیسمی به حساب می آید. این بیماری، موجب درد و تورم در اطراف مفاصل فرد می شود. اما جهت جلوگیری از ابتلا و کاهش درد آرتروز چه باید کرد؟تمام کارهایی که انجام می دهید، بر سلامتی شما تاثیرگذار خواهند بود.
به عبارتی دیگر، نحوه زندگی شما بر سلامتی تاثیر مستقیم دارد. انتخاب سبک زندگی سالم از جمله مواردی است که به شما در بهبود مشکلات سلامتی کمک می کند. آرتروز نیز یکی از مشکلات سلامتی است که افراد زیادی را درگیر خود می کند.
آرتروز چیست؟
آرتروز یا استئوآرتریت، بیماری است که موجب فشار و التهاب زانوها و مفاصل می شود. افراد مبتلا به این بیماری اغلب احساس درد و سفتی در مفاصل دارند و ممکن است در انجام فعالیت های روزمره مشکل داشته باشند. گفته می شود که هیچ درمانی برای آن وجود ندارد؛ بنابراین پزشکان اغلب برای کاهش درد آرتروز و علائم آن، از داروهای ضد درد یا در برخی از موارد، از عمل جراحی استفاده می کنند.
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی، این بیماری در حال حاضر در سرتاسر جهان مبتلایان زیادی دارد. بررسی ها حاکی از آن است که 9/6 درصد از مردان و 18 درصد از زنان بالای 60 سال، مبتلا به آرتروز هستند. هشتاد درصد از این افراد، قادر به انجام فعالیت های روزمره و حرکات محدود، نیستند. گزارشی در سال 2013 نشان داده است که تا سال 2050 در اروپا، 130 میلیون نفر دچار آرتروز خواهند شد.
تاثیر تغذیه و ورزش بر کاهش درد آرتروز
مطالعه ای جدید نشان دهنده ارتباط احتمالی بین تغذیه و کاهش درد آرتروز وجود دارد. محققان دریافتند که تغییرات کوچک در شیوه زندگی و رژیم غذایی فرد به کاهش درد و همچنین جلوگیری از آسیب های بعدی کمک می کند.
دانشمندان دانشگاه سوری در انگلستان مطالعه جدید خود را بر اساس اطلاعات جمع آوری شده از 68 مطالعه قبلی انجام دادند. آنها در ابتدا بررسی خود را از اکتبر 2015 تا ماه می 2017 انجام دادند و به دنبال مقالات مرتبط از 10 سال گذشته بودند. اما پس از آن تصمیم گرفتند که به سال 2000 برگردند.
در این مطالعه، محققان طیف وسیعی از عوامل را بررسی کردند که در مدیریت درمان آرتروز موثر بودند. آنها دریافتند که مصرف یک گرم روغن ماهی در روز به کاهش درد و افزایش سلامت قلب کمک می کند. روغن ماهی حاوی دو نوع اسید چرب امگا 3، یعنی اسید دکوساگزاوائیک و اسید ایکوزاپنتانوئیک است. دانشمندان دریافتند که این اسیدهای چرب باعث کاهش درد آرتروز می شود و در نتیجه به کاهش درد کمک می کند.
این مطالعه همچنین به فواید رژیم و ورزش در افراد چاق و بیماران مبتلا به آرتروز پرداخته است. یافته های اخیر آنها در مجله روماتولوژی منتشر شده است.
محققان دریافتند که کاهش وزن و افزایش فعالیت بدنی سبک، موجب کاهش درد و کم شدن سطح کلسترول در خون آنها می شود. کاهش کلسترول خون از موارد موثر در ابتلا به آرتروز است. به همین دلیل، کاهش سطح آن به شما در جلوگیری از ابتلا به این بیماری کمک می کند.
آیا تغذیه یا ورزش به تنهایی برای کاهش درد آرتروز موثر هستند؟
علی مبشری، استاد فیزیولوژی اسکلتی عضلانی در دانشگاه ساری، معتقد است که ترکیبی از رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم برای سالم نگه داشتن مفاصل ضروری است. استفاده از یک روش جهت درمان آرتروز یا جلوگیری از ابتلا به آن موثر نیست و تاثیر این دو عامل در کنار یکدیگر معنا پیدا می کند.
علاوه بر آن، باید سبک زندگی خود را برای درمان آرتروز و کاهش درد ناشی از آن تغییر دهید. اگر بیماران اضافه وزن داشته باشند، سیگار بکشند و موارد این چنینی را رعایت نکنند؛ دیگر نباید از تاثیرات رژیم غذایی انتظاری داشته باشند.
پروفسور مبشری معتقد است که سیگار کشیدن و استفاده از مشروبات الکلی بر سوخت و ساز بدن و آنزیم های کبدی تاثیر منفی می گذارد. به دنبال آن، این موارد موجب برزو التهاب و بیماری در بدن می شوند.
رژیم غذایی و کاهش درد آرتروز
هیچ رژیم خاصی برای درمان ورم مفاصل وجود ندارد. اما برخی از مواد غذایی به کاهش درد آرتروز و التهاب ناشی از آن کمک می کنند. مواد غذایی زیر که در رژیم غذایی مدیترانه ای یافت می شود، بسیاری از مواد مغذی را برای سلامتی افراد فراهم می کنند:
- ماهی
- آجیل و دانه ها
- میوه ها و سبزیجات
- لوبیا
- روغن زیتون
- غلات کامل
- زردچوبه
- سیر
- زنجبیل
کاهش درد آرتروز و ویتامین K
استفاده از غذاهای سرشار از ویتامین K، در درمان و کاهش درد آرتروز موثر است. مطالعات نشان داده است که استفاده از منابع این ویتامین نظیر کلم و اسفناج موجب ترمیم و جلوگیری از آسیب به استخوان ها و غضروف می شود.
مارگارت رایمن، استاد دانشگاه علوم تغذیه ای، معتقد است که هرگز نباید اهمیت رژیم غذایی سالم و ورزش منظم را در کاهش درد آرتروز، دست کم گرفت. استفاده مقدار کافی از مواد مغذی و منابع معدنی موجب تعادل در اندام های بدن ما می شود.
روش های موثر در کاهش درد آرتروز
برای کاهش تاثیرات این بیماری، رعایت برخی شرایط موجب بهبود وضعیت می شود. این روش ها شامل موارد زیر است:
- فعالیت جسمی: همانطور که اشاره شد، ورزش و فعالیت بدنی منظم در مدیریت کاهش درد آرتروز موثر است.
- حفظ وزن سالم: رژیم سالم و متعادل به شما در دستیابی به وزن سالم و کنترل التهاب کمک می کند. از مصرف غذاهای فرآوری شده، خودداری کنید. استفاده از غذاهای گیاهی که حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان است را افزایش دهید.
- معاینه منظم پزشک: در صورت وجود هر گونه مشکلی، با معاینه پزشک متوجه آن خواهید شد و روند درمان و کاهش درد آرتروز را زودتر آغاز می کنید.
- کاهش استرس: استرس بر تمام اندام های بدن و سلامت کلی انسان تاثیر منفی می گذارد. یکی از این تاثیرات نیز در مبتلایان آرتروز مشهود است. پس بهتر است با روش های موثر سطح استرس خود را کنترل کنید.
- بهبود خواب: خواب ناکافی، درد و خستگی مفاصل را بیشتر می کند. در نتیجه، باید توجه بیشتری به خواب خود و برنامه ریزی مناسب برای آن داشته باشید.
- مراقبت از مفاصل: از انجام کارهایی نظیر نشستن به مدت طولانی یا بلند کردن جسم سنگین، که موجب افزایش درد و التهاب در مفاصل می شود، خودداری کنید.
- ورزش: انجام فعالیت هایی نظیر پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری شما را در فرآیند کاهش درد آرتروز، کمک می کند.
نتیجه گیری
آرتروز نوعی بیماری روماتیسمی است که افراد مبتلا التهاب و درد در مفاصل را تجربه می کنند. علاوه بر روش های درمانی پزشکی، سبک زندگی افراد نیز در کاهش درد آرتروز و بهبود آن موثر است. تحقیقات بسیاری نشان دهنده تاثیر تغذیه و ورزش بر بهبود این بیماری بوده اند.
اگر به دنبال روشی جهت کاهش تاثیرات منفی این بیماری هستید، بهتر است سبک زندگی خود را تغییر دهید و به زندگی سالم روی آورید. تغییرات کوچک در سبک زندگی موجب بهبود وضعیت و کاهش درد آرتروز می شوند.
به عنوان مثال، استفاده از رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی سبک، کاهش استرس و غیره از مواردی است که در بهبود سلامتی افراد موثر است. امید است با بررسی موارد ذکر شده در مقاله و عمل به آنها، روند بهبود و کاهش درد آرتروز شما تسریع شود.
Source: www.medicalnewstoday.com,